در افرادی که دیالیز می شوند مقدار بعضی از مواد در خون تغییر میکند که دراین صورت لازم است در مصرف مواد غذایی دقت شود. به منظور پیشگیری از ایجاد مشکلات تغذیه ای در افراد دیالیزی توصیه های زیر پیشنهاد می شود.
۱ – روزانه از همه گروههای مواد غذایی در حد متعادل استفاده شود تا کمبود یا افزایش غیر عادی در بدن ایجاد نشود. گروه های غذایی عبارتند از- گروه غلات یا موادنشاسته ای – گروه میوه ها – گروه سبزیها – گروه مواد گوشتی و پروتئینی – گروه لبنیات و گروه مواد روغنی و چربیها
۲ – در گروه غلات یا مواد نشاسته ای برخی ازمواد غذایی دارای سدیم و فسفر زیاد است که باید در مقادیر کم و به ندرت مصرف شود مانند:
– نان گندم کامل که فسفر بیشتری دارد مانند(نان سبوس دار،نان جو،بیسکویت گندمی سبوس دارمانند ساقه طلایی(
– بیسکویت کرمدار دارای فسفر بیشتری نسبت به انواع ساده آن میباشد.
– اقلامی که به آنها نمک افزوده شده است مانند بیسکویتهای نمکی،چیپس،چوب شورو… دارای سدیم بالا می باشد.
۳- انواع مختلف میوه ها دارای پتاسیم می باشند که بر اساس میزان پتاسیم می توان آنها را به سه گروه پتاسیم کم و پتاسیم متوسط و پتاسیم بالا تقسیم کرد لذا لازم است فرد با توجه به نتایج آزمایشات از هر گروه از میوه جات انتخاب نماید.
تقسیم بندی میوه جات بر اساس پتاسیم :
الف – پتاسیم کم :
آب انگور ، زغال اخته ، نکتار هلو ،گلابی (کمپوت یا عصاره ) ، لیمو شیرین ،لیمو ترش زرد
ب- پتاسیم متوسط:
آب سیب ،آب گریپ فروت،آب لیمو ترش ،آلوتازه،آناناس (تازه یا کمپوت)،انگور ،تمشک ،توت فرنگی ،سیب ،انجیر ،آب لیمو ترش ،شاه توت ،کشمش ،گریپ فروت ،گیلاس ،نارنگی ،هلو ،هندوانه ،انبه، لیمو ترش سبز
ج- پتاسیم بالا :
آب آلو ،آلوخشک،انجیر خشک ،برگه زرد آلو،پرتقال ،خرما،زرد آلو تازه یا کمپوت ،شلیل، طالبی ،آب پرتقال ،کیوی ،گرمک، گلابی تازه ،موز
۴- انواع لبنیات(شیر, ماست , پنیر ,کشک ,) به دلیل بالا بودن مقدار پتاسیم و فسفر باید در مقدار کم مصرف شود.
– مواد لبنی دارای مقداری سدیم نیز میباشند.
۵- سبزیجات از جمله مواد غذایی دارای پتاسیم میباشد که میتوان از نظر مقدار پتاسیم آنها را به دو گروه تقسیم کرد که لازم است فرد با توجه به آزمایشات انجام شده از هر گروه از سبزیجات انتخاب نماید.
تقسیم بندی سبزیجات بر اساس پتاسیم :
۱- پتاسیم کم :لوبیا سبز ،خیار پوست کنده ،شاهی ،فلفل سبز ،کاهو ، انواع کلم خام
۲- پتاسیم متوسط : اسفناج خام ،بادمجان ،بروکلی ،پیاز ،تربچه ،ذرت ،ریواس ،شلغم ،قارچ کنسرو یا تازه ،کدو ،کرفس خام ،کلم پخته ،گل کلم ،نخود سبز ،هویج پخته
بدون دیدگاه